Wij zijn in de nieuwbouw van fase 1 van ’t Gasthuis Zorggroep Ter Weel in Goes ingestapt voor het verrichten van uiteenlopende werkzaamheden.
Een uitdagend en innovatief project. Voor het eerst in de praktijk met het BIM (Building Information Model) ontwerpen.

BIM in de praktijk bij de nieuwbouw van t Gasthuis in Goes

Bij Zorggroep Ter Weel staat onafhankelijkheid, zelfstandigheid, comfort en gemak van bewoners centraal. Heeft een bewoner zorg nodig, dan krijgt hij deze op maat. Om deze hoogwaardige woonmogelijkheden en faciliteiten voor de cliënten van ‘t Gasthuis te garanderen stond een nieuwbouw hoog bovenaan de wensenlijst van Ter Weel.
Wij zijn in de nieuwbouw van fase 1 ingestapt voor het verrichten van uiteenlopende werkzaamheden.

Werken met BIM

Het Building Information Model (BIM) is een digitaal 3D-model met een virtuele weergave van een bouwwerk. Geometrie en informatie zijn in het model aan elkaar gekoppeld. De verschillende onderdelen van het bouwwerk met bijbehorende technische eigenschappen inzichtelijk.
We ontwerpen de verschillende elektrische installaties met behulp van Autodesk Revit. Dit 3D-model delen wij dan net als andere partijen (onder andere installateurs) met de aannemer. Samen creëren we een totaal 3D-model.

3D-model als kern

Het totaal 3D-model is nu de kern van de bouwactiviteiten. Alle informatie hieruit, wordt gebruikt om het project te ontwerpen en de uitvoering ervan virtueel voor te bereiden. Nog voordat de uitvoeringsfase van start gaat. Bij BIM staat een betere informatie-uitwisseling centraal.
Door het gebruik van BIM ontdek je vroegtijdig knelpunten/fouten in het ontwerp en past ze aan. Zo voorkom je dat er tijdens de bouwwerkzaamheden nog problemen naar voren komen die de planning onder druk zetten. Bovendien is er nu van tevoren meer informatie ter beschikking wat, normaal pas later in het traject, op de bouwlocatie kan worden uitgezocht. Werkzaamheden kunnen nu dus naar voren worden geplaatst. Effectief én efficiënt met een kwalitatief hoogwaardig gebouw als eindresultaat.

Bouwen met BIM bij ’t Gasthuis

De bouw van Residence ’t Gasthuis is inmiddels in volle gang met het totaal 3D-model als leidraad. Tweederde van de begane grondvloer ligt op de fundering en men werkt aan de constructieve binnenwanden.
Een innovatieve 3D-viewer zorgt ervoor dat het 3D-model altijd en overal, in de cloudomgeving, voor alle betrokkenen bij de bouw beschikbaar is. Zowel in de ontwerpfase als daadwerkelijk op de bouwplaats kan het model op de pc, tablet of telefoon geraadpleegd worden. Verschillende functionaliteiten zoals het kunnen raadplegen van doorsnedes en het toepassen van bepaalde filters maken het werken met het model inzichtelijker.
De viewer beschikt over nog meer handige functionaliteiten zoals een augmented reality functie. Zo loopt bijvoorbeeld de monteur virtueel door een leeg gebouw en ziet de hele installatie voor zich. Erg handig!

Gefaseerd bouwen

Om de cliënten zo min mogelijk te belasten met de sloop en nieuwbouw is ervoor gekozen om gefaseerd te werken. De cliënten van Ter Weel kunnen in het bestaande Gasthuis blijven wonen, totdat de nieuwbouw uit fase 1 gereed is.

Fase 1

In de eerste helft van 2021 (fase 1) zijn de Veste-appartementen gesloopt en is men in het 3e kwartaal van 2021 begonnen met de nieuwbouw. Er worden 18 koopappartementen, 63 zorgappartementen, 5 huurappartementen, een multifunctionele ruimte, eetcafé/de brasserie, keuken en een fitnessruimte gerealiseerd.

Na oplevering van fase 1 verhuizen de cliënten naar de nieuwbouw. In 2023 zal het laatste gedeelte van het oude Gasthuis worden gesloopt om ruimte te maken voor 26 koop- en 36 huurappartementen.

Duurzame voorzieningen

Residence ‘t Gasthuis is straks volledig toekomstgericht met duurzame voorzieningen. Zo zijn er zonnepanelen, LED-verlichting en verwarming middels bodembronnen in het ontwerp opgenomen.
Het gebouw heeft geen centrale infrastructuur. Wij moesten dan ook op zoek naar een nieuwe route voor de kabelleidingen. Met inzet van het BIM kregen wij dit eenvoudig en goed in beeld.
Naast de volledige elektrische installatie, hebben wij het gebouw ook voorzien van camerabeveiliging, toegangscontrole, netwerkbekabeling, noodverlichtingsinstallatie, brandmeldinstallatie en de faciliteiten voor zorgdomotica.

Medewerkers Paree

Momenteel zijn er twee monteurs van Paree op de bouwlocatie aan het werk. Zij zijn bezig met het aanleggen van de buizen, dozen en het leidingwerk.
De BIM engineer werkt op de achtergrond mee ter ondersteuning van deze monteurs. Hij voorziet ze van de nodige informatie en helpt daarnaast de werkvoorbereider bij de verwerving van de benodigde materialen.
Naarmate de bouw vordert zal het team uitbreiden om alle installatie disciplines te monteren en in bedrijf te stellen. Tegen het eind van 2022 zijn dit naar verwachting circa 10 medewerkers.

Bouwapp omwonenden

Speciaal voor de aangrenzende bewoners en belangstellenden van het project is er een bouwapp gelanceerd. Zij zijn hierdoor precies op de hoogte van de bouwwerkzaamheden met bijbehorende planning (tijdlijn) en andere wetenswaardigheden met betrekking tot het project. Praktisch en leuk. Een goed initiatief.