Paree en InTec vullen elkaar perfect aan

Paree is sinds begin 2021 eigenaar van werktuigbouwkundig installateur InTec Installatietechniek uit Kapelle. InTec is ook een familiebedrijf, bestaat sinds 1995, heeft 35 medewerkers en levert diensten op het gebied van verwarming (o.a. warmtepompen), airconditioning, sanitair, ventilatie en lekdetectie. Met elektrotechniek én werktuigbouwkunde in huis ontzorgen wij onze klanten volledig.

Stage bij Paree

Robbie vertelt…

Hij had een leuke tijd bij Paree. Enthousiast schrijft hij over zijn stage.

Robbie in actie
De stage was erg leuk en leerzaam. Bedankt Arno dat ik deze 2 weken met je mee mocht lopen
Robbie Stagiair 4e jaars VMBO

Voor een periode van twee weken is Robbie als stagiair (4e jaar leerling VMBO) met onze servicemonteur Arno van de afdeling Elektro-Beveiliging op pad geweest.
Hij heeft twee leerzame weken gehad, waarbij hij zelf ook lekker aan het werk is geweest.
Van het aanleggen van een kabel onder het wegdek, tl-buizen vervangen, noodverlichting controleren en waar nodig repareren (vervangen), tot stopcontacten aanleggen.

Hoe zagen zijn werkdagen eruit? Hij vertelt het graag.

Dag 1

Op dag 1 ontmoet ik Arno; mijn stagebegeleider. We gaan na een korte kennismaking beginnen aan onze dag.
Eerst gaan we naar het magazijn om een paar onderdelen op te halen. Na een blik op het rooster, gingen we naar een basisschool in Kapelle. Er werd een nieuw plafond in het schoolgebouw gezet, waardoor er 3 lampen waren uit gevallen. Gelukkig lagen dit soort lampen in Arno zijn bus en konden deze gemonteerd worden. Toen zei de conciërge dat er nog paar hanglampen die in het trapgat hingen kapot waren. Voor de hanglampen moet een steiger worden geplaatst, dat gaan we een andere keer doen.

De volgende klus was bij het gemeentehuis van Tholen. Daar was in een mindervalide toilet een sensor van het licht kapot. Deze werd eruit gehaald en ik mocht de nieuwe sensor monteren.

Daarna reden we naar de werkplaats van de gemeente Borsele in ‘s-Gravenpolder. Daar waren ze een nieuw hekwerk aan het plaatsen. Wij moesten onder het wegdek een kabel aanleggen want de kabel die er nu lag was te kort. Voordat we gingen beginnen, hielden wij eerst onze middagpauze in de kantine van de werkplaats.
Na de lunch startten we met het aan elkaar maken van de 2 kabels door middel van een gietmof (een mal). Nadat Arno alles had uitgelegd moest ik de 2 kabels aan elkaar monteren. Toen dat klaar was moest ik in een zak met chemische vloeistof knijpen; er ontstond een reactie. De vloeistof (waterdichte hars) goot ik in de gietmof zodat het doosje waterdicht werd en onder de grond geplaatst kon worden.

Hierna gingen we naar de Scapino in Middelburg. Hier was een lekkage geweest in de winkel boven het plafond. Daardoor kwamen er een paar plafondplaten naar beneden en deze moesten vernieuwd worden. Er stonden nog nieuwe plafond- platen in het magazijn en konden wij monteren in de winkel. Verder waren er nog twee tl-buizen kapot die wij moesten repareren. Bij een tl-lamp was de buis niet kapot, maar de V.S.A schakelaar stuk. Deze moest besteld worden om later te monteren.

Voordat we vertrokken vanuit Middelburg, werkte Arno de administratie van die dag op zijn I-pad bij. Hier zette hij in welke materialen hij gebruikt had, hoe lang hij over de werkzaamheden had gedaan en of hij nog nieuwe materialen moest bestellen. Daarna was het tijd om terug naar het bedrijfspand van Paree te gaan.

Dag 2

Arno haalde mij thuis op en wij vertrokken naar Landal Park Port Greve bij Zonnemaire. Daar was een controle voor de noodverlichting in de publieke ruimtes van het park gepland. Op een lijst stond precies welke verlichtingsbordjes we moesten testen. Ook stond er op een blad wanneer de laatste controle was uitgevoerd en hoe oud de batterijen van ieder bordje waren.

We begonnen bij de receptie met het bordje boven de schuifdeur. Deze mocht ik uit elkaar halen en het tl-buisje vernieuwen. Ik had het bordje eerst niet goed vastgemaakt maar Arno hielp me hoe het wél vastgemaakt moest worden. Als laatste plakte ik er nog een sticker op wanneer de volgende controle moet plaatsvinden. De noodverlichting moet altijd minimaal één uur branden en de lichtsterkte op de grond moet één Lux zijn.

Daarna volgde het jeugdhonk en het zwembad. Ik mocht sommige tl-buisjes van de bordjes vernieuwen.. Dit was best even werk maar ondertussen werkte Arno de administratie bij en welke dingen er nog moesten bijbesteld moesten worden. Zo waren we allebei bijna op hetzelfde moment klaar.

Na het zwembad gingen wij naar het gemeentehuis in Vlissingen. Hier waren problemen met de verlichting. Arno controleerde de meterkast en ik vernieuwde een lampje boven de balie. Daarna bracht Arno mij weer naar huis.

Dag 3

Na alle materialen gevonden te hebben in het magazijn gingen we naar het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand. Daar moest van de ene ruimte 2 internetaansluitingen verplaatst worden naar een andere ruimte. Dit deden we door middel van de 2 kabels uit het plafond te halen en deze netjes via een bestaand gat door te trekken naar de andere ruimte. De overgebleven kabels maakte ik netjes met tiewraps vast aan de ventilatiebuis.

In een andere ruimte moesten er ook nog 3 nieuwe stopcontacten aangelegd worden. De kabel hiervoor lag er al. Ik moest de kabel van het oude naar het nieuwe stopcontact trekken en aansluiten. Ik deed het kabelgootdeksel er weer terug op en de stopcontacten waren gemonteerd.

Daarna ruimden we op, gooiden we het afval weg en zetten alles weer netjes weg in de bus.

Dag 4

De spullen voor vandaag hadden we de dag ervoor al in de bus gelegd, zodat we meteen naar Revant Reigersbos in Goes konden rijden. Intec had hier al 3 airco’s geplaatst, maar hier moest nog een voedingskabel naartoe gelegd worden. Toen Arno bezig was met de voeding boven het plafond te trekken, kon ik hem even niet helpen. Ik ging daarom verder aan mijn stageopdrachten.

Bij de volgende voeding die moest worden aangelegd, mocht ik de pvc-buis buigen en de klemmetjes vast schroeven op het gipsbeton. Vervolgens trok hij op het dak de kabel door het gat zodat de stroom naar de airco-unit op het dak kon. Hierna legde Arno alle plafondplaten weer terug.

Vervolgens gingen wij naar een andere Revant locatie achter het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Daar deed een betaalautomaat voor het koffiezetapparaat het niet meer en dit moest gerepareerd worden. Eerst dachten we dat de tijdklok misschien wat vertraging had, maar was niet het geval. De stroom werd er afgehaald en het bleek dat er een lipje verbogen was. Waarschijnlijk doordat een muntje te hard in het apparaat was gedrukt. Lipje hebben we weer terug gebogen en apparaat was weer in gebruik.

Hierna gingen we naar de Zandplaat in Ovezande. Daar was in een lokaal een flikkerende tl-buis. Arno heeft hiernaar gekeken en zag dat de elektronica niet goed meer was en vervangen moest worden. De elektronica bestelde hij via zijn tablet. Verder was er een bewegingsmelder in de berging die het niet deed. Later bleek dat deze sensor nooit aan was gesloten.