Zorggroep Ter Weel

Zorggroep Ter Weel is een ondernemende organisatie die gericht is op het ondersteunen van de zelfredzaamheid van ouderen, waardoor zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven leven. De woonzorgcentra zijn zo ingericht, dat welzijn voor (kwetsbare) ouderen en kleinschalig wonen (in een grootschalige setting) alle aandacht krijgen.

De woonzorgcentra van Zorggroep Ter Weel zijn gevestigd in Goes, Hansweert, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland en Yerseke. Alle locaties zijn de afgelopen jaren gerenoveerd of volledig nieuw gebouwd. Zij hebben allen hun eigen sfeer en identiteit en ademen Zeeuws DNA door de inrichting, styling en bejegening.

Paree verzorgt voor Zorggroep Ter Weel:

 • Zorgcommunicatie, zusteroproepsysteem en domotica
 • camera-systemen
 • Beveiligd wifi netwerk voor alarmering
 • Open wifi netwerk voor bewoners en bezoekers

Lees de hele case met informatie over deze oplossing. En onder de foto's de ervaringen van Ter Weel.

Fotogallerij

Paree - Zorgsystemen - Domotica - Zorggroep Ter Weel
Paree - Zorgsystemen - Domotica - Zorggroep Ter Weel
Paree - Zorgsystemen - Domotica - Zorggroep Ter Weel
Paree - Zorgsystemen - Domotica Zorggroep Ter Weel
Paree - Zorgsystemen - Domotica Zorggroep Ter Weel

“Ter Weel verzorgt, Paree ontzorgt”

Nieuwe digitale techniek onmisbaar in de woonzorgcomplexen van Zorggroep Ter Weel

Zorggroep Ter Weel leverde dit voorjaar haar voorlopig laatste bouwproject op. Acht van de tien locaties, die Ter Weel in Goes en Reimerswaal exploiteert, werden óf gerenoveerd óf volledig vernieuwd. “Voor de realisatie van dit traject zochten we een partner die de integratie hiervan volledig kon uitvoeren,” vertelt directeur-bestuurder Coby Traas. Die partner werd Paree!

Het integreren van domotica was een extra factor in de bouwplannen. “Een enerverend proces,” zegt Traas, terugkijkend op de periode waarin ze aan tafel zat met o.a. commercieel manager Sjaak Blok om tot een totaaloplossing te komen. “De eerste gesprekken met Paree over onze bouwplannen ging van start in 2010. Samen kwamen we tot een kooplease contract voor de elektronische installaties. De hoofdstructuur, noem het de A58, is onderdeel van de bouw geworden en de ‘plug-ins’ zijn ondergebracht in een leasecontract. We praten hier over een investering van ongeveer € 3 miljoen.”

iPads, camera’s en bewegingsdetectie

De afgelopen bouwperiode zijn alle locaties van Ter Weel voorzien van toekomstbestendige domotica zoals dwaaldetectie, camera’s, beveiliging- en brandmeldinstallaties. Domotica neemt veel werk uit handen van de verzorgers én geven extra veiligheid en rust voor de bewoners. Voorheen werden ’s nachts alle kamers gecheckt. Dit gebeurt nu op afstand via het camerasysteem. Met de iPad in de hand kan de verzorger alle kamers in korte tijd controleren zonder de kamer in te hoeven gaan. Maar is er iets aan de hand, dan ziet de verzorgende dit op het scherm en kan direct op de juiste plaats zorg bieden.”

Acceptatie

“Het implementeren van een nieuwe manier van werken is een boeiend leerproces en domotica vraagt ook gewenningstijd. Bedieningspanelen blijken niet altijd ingesteld op het gezichtsvermogen van bewoners én medewerkers. Het hanteren van o.a. de iPad roept vragen op over privacy en het veilig verwerken van persoonlijke gegevens. We hebben de acceptatie en het gebruik van domotica in onze zorginstelling laten onderzoeken door zorgtechnologie student Rens van den Driest. De uitkomsten uit zijn onderzoek waren verrassend. Leeftijd zegt weinig over de acceptatie en het gebruik van de nieuwe digitale systemen. Vooral onbekendheid met de apparatuur en het gebrek aan interesse zijn belemmerende factoren. Maar een systeem werkt pas goed als iedereen het hanteert,” benadrukt Coby Traas. “Hierin heeft Sjaak Blok, ons vaste aanspreekpunt bij Paree, intensief met ons samengewerkt. Ook in de toekomst gaan we meer tijd investeren in het leerproces van de gebruikers. Ook hierin ontzorgt Paree ons opnieuw!”

Paree over Ter Weel

“Domotica in Ter Weel is vijf jaar lang onze verantwoordelijkheid”

Commercieel Manager van Paree Sjaak Blok: "Domotica in de woonzorgcomplexen van Zorggroep Ter Weel was niet begroot bij aanvang van het bouwtraject in 2010. “Wij hebben om die reden een kooplease voorstel gedaan. Ook voor ons een nieuwe leveringsconstructie. De vaste systemen werden meegenomen in de bouwsom. Alle losse componenten zoals, camera’s, telefoons, routers, switches, en een noodstroomvoorziening op alle locaties, zijn ondergebracht in het kooplease contract. En nu al vijf jaar lang onze verantwoordelijkheid!

Zo'n 75% van de domotica in Ter Weel werkt draadloos via een wifi netwerk op basis van de KNX-standaard (standaard voor woning- en gebouwautomatisering). Een afgeschermd wifi netwerk wisselt alle zorginformatie van de bewoners uit en zorg tevens voor de alarmering.
Voor bewoners en bezoekers is er een openbaar wifi netwerk beschikbaar.
Paree beheert en onderhoudt eveneens deze interne netwerk infrastructuur. “De eerste serie van de componenten is nu bijna vijf jaar in gebruik. Tot nu toe is deze kooplease constructie een goede keuze geweest en we verwachten op deze basis partner te blijven van Ter Weel.”

Facts & Figures

 • 8 locaties
 • circa 250 camera's
 • circa 600 WiFi access points
 • circa 700 IP Voice Poorten
 • circa 400 Zorgunits
 • circa 100 netwerk switches
 • circa 1200 KNX domotica modules

Dit project delen

Wilt u weten wat wij voor uw zorginstelling kunnen betekenen?