1. Kunstmatige (artificiële) intelligentie en machine learning

Kunstmatige (artificiële) intelligentie en machine learning zijn, volgens Gartner, de meest opzienbarende trends van de komende jaren. De technologie zorgt voor autonome systemen die kunnen begrijpen, leren en voorspellen. De implementaties zorgen voor een nieuwe klasse van intelligente apps en dingen, maar ook voor de ingebouwde intelligentie voor bestaande software en diensten.

2. Intelligente apps

Intelligente apps zoals virtuele assistenten, chatbots en andere slimme apps mogen uit eraard niet ontbreken. Ze zijn voor het grootste deel in staat om dagdagelijkse taken makkelijker te maken, en de gebruiker tijd te besparen. Denk maar aan X.ai, de intelligente bot die je afspraken inplant, deze is ook compatibel met Microsoft-producten zoals Outlook en Office 365. of Pegg, de bot die je boekhouding op zich neemt.

3. Intelligente dingen

Intelligente dingen zoals Robots, zelfrijdende auto's, drones zorgen voor een verdere automatisering van de menselijke leefomgeving. Sommigen vrezen hierdoor voor hun baan. Duidelijk is dat ook deze trend niet af te wensen is en dat deze technologieën ook in 2017 meer toegepast zullen worden.

4. Virtual en augmented reality

Virtual reality en augmented reality (AR) bewijzen hun nut in verschillende toepassingen, van productontwikkeling en design. AR kan bovendien de opstap zijn voor een radicaal vernieuwde interface. Zo probeert Microsoft een doorbraak te maken met de HoloLens om een nieuw soort besturingssysteem te lanceren. Ook wordt er geëxperimenteerd met technologie die het mogelijk maakt om virtuele objecten vast te pakken met je handen. Dankzij virtual reality kan je kopje ondergaan in een andere wereld en kun je producten tot leven roepen. In feite geeft het ons de mogelijkheid om een werkelijkheid te scheppen die we volledig naar onze hand kunnen zetten. Met andere woorden: wat voorheen slechts denkbaar was, wordt doenbaar.

5. Digital Twins

Digital Twins, de digitale tweeling draait rond een fysiek object en diens identieke, digitale kopie. De digitale kopie kan door middel van sensoren een exacte evenbeeld van zijn fysieke dubbelganger maken en eventuele veranderingen weergeven. Dat is bijvoorbeeld handig bij een Internet of Things (IoT) toepassing: stel dat een kritische machine aan de productieband het laat afweten, dan kan de digitale kopie aantonen waar het defect zit door oude data te vergelijken met de huidige status. Binnen drie tot vijf jaar zouden er miljoenen digitale tweelingen moeten bestaan, volgens Gartner.

6. Blockchain

Blockchain maakt al even een opmars. Gartner benadrukt dat hoewel de blockchain populariteit won als een financieel hulpmiddel, het concept veel waarde heeft als een algemener instrument. Dankzij de betrouwbaarheid en transparantie van de technologie, kan het dienen voor toepassingen in supply chain-management, het Internet of Things (IoT) of het afsluiten van slimme contracten.

Dit bericht delen

Meer weten over wat Paree voor uw bedrijf kan betekenen?
Contact