Inmiddels ontwerpen wij met BIM (Building Information Model). BIM is een digitaal 3D-model met een virtuele weergave van een bouwwerk.

Ontwerpen met BIM

Het totale 3D-model is nu de kern van de bouwactiviteiten. Alle informatie hieruit, wordt gebruikt om het project te ontwerpen en de uitvoering ervan virtueel voor te bereiden.
Een innovatieve 3D-viewer zorgt ervoor dat het 3D-model altijd en overal, in de cloudomgeving, voor alle betrokkenen bij de bouw beschikbaar is. Zowel in de ontwerpfase als daadwerkelijk op de bouwplaats kan het model op de pc, tablet of telefoon geraadpleegd worden. Verschillende functionaliteiten zoals het kunnen raadplegen van doorsnedes en het toepassen van bepaalde filters maken het werken met het model inzichtelijker.
De viewer beschikt over nog meer handige functionaliteiten zoals een augmented reality functie.
Superhandig om met behulp van augmented reality op locatie de daadwerkelijke situatie visueel in beeld te krijgen.

Augmented reality in de praktijk

In het filmpje raadpleegt onze BIM-coördinator, op locatie, het 3D-model op zijn smartphone. Zo krijgt hij meteen inzichtelijk hoe het ontwerp er in werkelijkheid uit komt te zien. Hij controleert of op de bouwlocatie op de juiste plaatsen is geboord voor het plaatsen van de besturingskasten.
Op deze manier kan worden voorkomen dat voordat de kasten worden geplaatst, de gaten voor de bekabeling niet op de juiste plaats zitten en men er dan nog moeilijk bij kan om dit te corrigeren. Nu controleren we op voorhand of er ‘fouten’ in het ontwerp zitten en worden eventuele problemen voorkomen. Enorm efficiënt.

Ook andere partijen kunnen met BIM controleren/nazien welke werkzaamheden er zijn gedaan of gaan worden en hierop inspelen met hun ontwerp.

Meer informatie over ontwerpen met BIM.